Recomandarea mea e să cauți de la început un kit D-SLR. Adică un pachet format dintr-un body (aparatul foto propriu-zis) și un obiectiv. Obiectivul de kit – clasicul 18-55mm f/3.5-5.6 – este foarte bine optimizat pentru aparatul alături de care vine. Îți va fi extrem de util pentru început, te va ajuta să vezi ce te limitează și vei putea fotografia cu el cam în toate situațiile. Tot pe baza lui vei putea cumpăra și următoarele obiective, știind deja ce ai vrea să schimbi și să îmbunătățești.

  • Senzorul: majoritatea D-SLR-urile de pe piață au senzori de mărimi similare. Pe suprafața acestui senzor se regăsesc și pixelii care dau rezoluția imaginii. În momentul de față D-SLR-urile entry-level pornesc de la 12 megapixeli și pot ajunge până la 24 de megapixeli. Contează numărul de megapixeli? Ce poți face cu 24 de megapixeli poți face și cu 12. Diferența nu se va vedea atât de mult la calitatea fotografiilor, ci mai degrabă la cât de mult vei putea apoi decupa din ele. Numărul mare de megapixeli te mai ajută și atunci când vrei să redimensionezi fotografii și să ascunzi zgomotul de imagine. Totuși, diferența nu este exagerat de mare, motiv pentru care numărul megapixelilor n-ar trebui să fie principalul criteriu.
  • Vizorul: optic sau electronic? Personal prefer vizorul optic pentru că văd cadrul cu ochiul liber. Vizorul electronic te ajută că vezi fotografia exact așa cum va ieși ea, însă de multe ori vine cu o întârziere a imaginii și poate fi obositor. Asta se întâmplă pe camerele entry-level. Pe cele mai avansate vizorul electronic a ajuns la un alt nivel și poate fi considerat un real ajutor.
  • Obiectivul de kit: uitați-vă la obiectivul de kit să aibă sistem de stabilizare. Vă va fi foarte util și vă va salva atunci când lumina nu este de partea voastră. Puteți vedea dacă un obiectiv are sistem de stabilizare căutând următoarele simboluri: VR la Nikon și IS la Canon. D-SLR-urile Sony au sistem de stabilizare direct în body.
  • Sensibilitatea ISO: pe scurt, cu cât sensibilitatea ISO este mai mare, cu atât fotografiile vor ieși mai luminoase, dar zgomotul de imagine (granulația, acei puricei de pe televizoarele vechi) va fi mai evident. Un aparat foto cu plajă mai mare a sensibilității ISO (100-6.400, să zicem)vă poate ajuta să obțineți rezultate mai bune în lumină slabă.
  • Filmarea: filmează sau nu? Deja majoritatea D-SLR-urilor filmează full HD fără absolut nicio problemă.
  • Display-ul electronic: rabatabil sau fix? Display-ul rabatabil v-ar putea ajuta în multe situații, mai ales când n-aveți cea mai confortabilă poziție de fototografiat.
  • Sistemul de focalizare: câte puncte de focalizare are? 9 sau 11 puncte de focalizare vor fi suficiente, însă cu cât ele sunt mai multe, cu atât vă va fi mai ușor să alegeți unde să faceți clarul atunci când fotografiați. Mai ușor pentru că șansele ca subiectul să se afle pe unul dintre punctele de focalizare sunt mai mari.
  • Fotografiere în rafală: cât de rapid fotografiază? Un aparat care fotografiază cu mai multe cadre pe secundă te va ajuta să surprinzi un subiect în acțiune mult mai ușor. Majoritatea aparatelor fotografiază cu 3-4-5 cadre pe secundă, valori suficiente cât să-ți poți face treaba fără probleme.
  • Wireless: deja D-SLR-urile entry-level mai noi au sistem wireless în corporat.