Fiecare fotograf începe dintr-un punct mort. Nimeni nu se naște învățat și toți artiștii pe care îi urmărești pe internet sau de care ai auzit în diferite proiecte au pornit cu siguranță de la gândul de a încerca, apoi de a afla mai mult, de a învăța mai multe, de a-și cumpăra aparatura necesară, ca mai apoi să se implice în evenimente publice. Până și ei renunță uneori la aparatul dSLR și folosesc telefonul. Deci,se poate spune că există multe etape în viața unui fotograf  și că puterea lui este in ceea ce vede și surprinde prin arta sa, nu în ceea ce ține în mână.

    Astfel, iată o serie de idei pe care le poți folosi în drumul tău pentru a deveni fotograf sau doar pentru a-ți schimba și îmbunătăți tehnica sau stilul. Din evoluția fotografică te poți opri oricând, doar sâ nu uiți cine ești cu adevărat.

 

1. Fii cu ochii pe vreme și lumină bună

    Condițiile meteo contribuie foarte mult la crearea unui mediu proprice pentru fotografii mai bune.Lumina bună este cea de la râsârit și apus, nu cea din miezul zilei. În loc să aștepți lumina așa-zis „ideală” a prînzului, o dimineață cețoasă într-o pădure este mult mai potrivită pentru fotografii impresionante.

 

2. Răsăritul este mai bun decât apusul

    Trezește-te într-o dimineață înainte de răsăritul soarelui pentru o excursie de fotografie. Dacă nu ai mai facut asta până acum, vei fi plăcut surprins de umbrele și lumina contrastantă. Amintește-ți că ai puțin timp (mai puțin de o oră în general) până când soarele va lumina prea puternic si vei pierde ocazia.

 

3. Nu te grăbi în alegerea subiectului și gândește-te la mesajul pe care vrei să îl transmiți

    Inainte de a duce apararul la ochi, plimba-te in jurul subiectului pentru a gasi cel mai bun unghi si cea mai buna lumina.

 

4. Compoziția fotografiei

    Regula treimii este cea mai simpla cale de a invata sa creezi o compozitie reusita pentru poza. Tot mai multe aparate foto au grile de linii ce impart spatiul foto in 9 dreptunghiuri. Daca nu, ti le poti imagina. Cele mai reusite poze sunt cele in care subiectul este la intersectia acestor linii.

 

5. Învață să focusezi unde trebuie

    Prin focusarea pe un singur subiect sau obiect într-o fotografie, „fixăm ” atenţia privitorului pe acel punct, estompând restul elementelor. Este destul de uşor să obţii acest efect atunci când  foloseşti camera unui telefon, dar la fel de uşor poate fi şi când foloseşti camera de fotografiat. Presupunând că ai o cameră de fotografiat obişnuită, tot ce trebuie să faci este să apeşi butonul „shutter” uşor, doar pe jumătate. După ce camera ta a aplicat efectul, apasă butonul în întregime şi priveşte rezultatul. Te poți juca oe modul manual al aparatului, încercând să focusezi in diferite  puncte, pe diferite obiecte pe care vrei sa lecpui in valoare.